dinsdag 27 september 2011

In 5 stappen naar minder stress van de HuishoudCoach


Ik ben lid van de nieuwsbrief van de HuishoudCoach en wilde jullie deze tips niet ontzeggen. Zou er zelf ook iets mee moeten doen.


In 5 stappen naar minder stress


1. Omarm het monotasken
Heb je teveel taken in je agenda en voer je daarom altijd drie dingen tegelijkertijd uit, terwijl de hete adem van alle overige klussen in je nek hijgt? Omarm het monotasken en doe voortaan maar één taak tegelijkertijd. Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de monotaskende mens veel sneller en efficiënter is dan de multitasker, en bovendien beter werk aflevert.


2. Gun jezelf pauzes

Altijd maar doorhollen is je lot als je veel teveel taken en projecten op je bordje hebt liggen. Verstandig? Welnee! Een apparaat dat tussendoor nooit wordt opgeladen, raakt binnen de kortste keren buiten gebruik en dat geldt ook voor jou. Laad jezelf regelmatig op door en neem minimaal 4 x per dag een pauze: twee keer kort en twee maal lang. Zo blijft de batterij vol en hou je er een beetje aardigheid in.


3. Stop met window-dressing

Met welke zaken en taken in het leven hou jij je alleen maar bezig, omdat je denkt dat de buitenwereld dat van je verwacht? Elke dag het nieuws volgen, je kinderen wekelijks naar 3 verschillende clubs vervoeren, ingewikkelde boeken lezen, culturele uitstapjes maken, exotische bestemmingen bezoeken, ...? Stop met window-dressing en gebruik je vrije tijd (en die van je kinderen) voor activiteiten waar jij zelf veel plezier aan beleeft en geestelijk en lichamelijk van bijkomt. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan!


4. Slaap minimaal 1 nacht over verzoeken van derden

Ben jij zo iemand die moeilijk 'Nee' kan zeggen en daardoor een overvolle agenda en dus stress heeft? Wen jezelf aan om op elk verzoek te reageren met 'Ik zal er een nachtje over slapen'. Dat geeft je de gelegenheid om alle voors en tegens van het verzoek rustig op een rijtje te zetten, en te kijken of je de bijbehorende activiteit kunt inpassen in je agenda. Bovendien bereid je de vraagsteller in kwestie er zo alvast geestelijk op voor dat je wel eens 'Nee' zou kunnen gaan zeggen. En beide zaken maken het voor jou makkelijker om het woord 'Nee' over je lippen te krijgen, als je besluit het verzoek niet in te willigen! Wel zo relaxed....


5. Zet buiten werktijden je werkmobiel uit

Beschouw jij het als een gulle geste dat je van je baas een werkmobiel hebt gekregen en die dag en nacht mag gebruiken? Mis! Die werkmobiel dient niet zozeer jouw belang als wel dat van jouw baas: hij betaalt je 8 uur per dag, maar jij bent 24 uur per dag bereikbaar, met alle stress vandien. Gelukkig zit er op je mobiel een uit knop - ja, echt waar! - dus gebruik die ook zodra jouw werktijd erop zit. Ziezo, je werktijd zit erop en je 16 uur lange mini-vakantie kan weer beginnen ;-)!

Hier is de link voor de website
http://www.dehuishoudcoach.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten